||
|| ||

Trends in alcoholvrije dranken

Horeca Algemeen
Genieten van een kaasplankje of entrecote? Dat gaat met een alcoholvrij biertje of wijntje een stuk beter dan met een cola. En met voorgemixte mocktails met een vers stukje fruit of takje verse kruiden kun je bovendien een mooie marge pakken. Maar wist je dat er ook alternatieve dranken verkrijgbaar zijn die zonder alcohol gemaakt zijn en dus niet ge-dealcoholiseerd hoeven te worden? Scheelt vaak ook enorm in aantal calorieën. 
Trend 1: Botanicals De-alcoholiseren met behulp van verhitting doet altijd iets met de smaak van een speciaalbier, wijn, gin, whiskey of likeur. Steeds meer producenten komen met smaakvolle alternatieven, zoals botanicals. Dit zijn drankjes op basis van bijvoorbeeld jeneverbes (zoals ook gins) met kruiden. Een prachtige drankje voor in een mix en het bevat slechts enkele calorieën per glas. En zo zijn er ook dranken die de smaak van whiskey, likeur, limoncello en rum bijzonder goed benaderen en in ieder geval dezelfde mondbeleving geven.

Trend 2: Alcoholvrije speciaalbieren Waar de BOB het jaren moest doen met een nul-punt-nul pilsje of laf maltbiertje, is er nu veel alcohol-loos voor de bierliefhebber! En dan hebben we het niet over bier met een citroensmaakje. Vrijwel elke grote brouwerij heeft een alcoholvrij (of arm, met 0,5 procent alcohol) blond- of witbier of IPA. En ook op biergebied wordt geïnnoveerd door dranken te maken met een bierbeleving, maar zonder een bestaand biertje te verhitten om de alcohol eruit te halen. 
Trend 3: Mocktails Als een groep vriendinnen in een restaurant of cocktailbar een cocktail bestelt dan wil de zwangere vriendin ook graag een gezellig drankje, met kleurtjes, een rietje, mooie ijsblokjes, in een bijzonder glas, met een touch van verse kruiden en fruit. De mocktail is er inmiddels ook voorgemixt. Voeg er een vers kruid of stuk fruit aan toe en serveer snel een lekker drankje, met bovendien een prettige marge.

Trend 4: Sparkling alcoholvrije wijnen De eerste alcoholvrije wijnen waren wijnen met een bubbel. De bubbel zorgt voor een prettig mondgevoel waardoor mensen de drank associëren met ‘echte’ sparkling wijn. Ook wijnen zonder bubbel kwamen op de markt. Als een wijn langzaam ge-dealcoholiseerd wordt, blijft de smaak van de druif grotendeels behouden. Kies dus voor een fles van een slijter of speciaalzaak. 
(Met dank aan Denise Schloss-de Wind van alchoholfreedrinks.nl)
Tekst: Sara Terburg
||
||